Jeszcze nie zima

Czy miąższ aloesowy może ustrzec nas przed spadkiem odporności w okresie jesienno zimowym. Moje wieloletnie doświadczenie z aloesem wskazuje na to że jak najbardziej. Ważną kwestią jest fakt, że miąższ z aloesu obfituje w ogromną ilość rzadkich ale bardzo wartościowych dla naszego organizmu substancji. Należą do nich między innymi: - saponiny – wywierają zarówno ściągający, jak i odkażający wpływ na skórę. - ligniny – dzięki nim sok Aloe Vera znakomicie przenika w głąb skóry człowieka i to aż czterech razy szybciej w porównaniu z wodą. - biostymulatory – substancje pełniące rolę katalizatorów przyspieszając zarówno proces regeneracji,
jak również metabolizmu. - cukry – jednocukry czyli monosacharydy, do których należą glukoza oraz fruktoza , a także wielocukry czyli polisacharydy – polimannozy, glukomannozy oraz bardzo duże ilości mukopolisacharydów. Mukopolisacharydy to wielocukry o długim łańcuchu węglowym, które są niezbędnym składnikiem każdej żywej komórki. Według niektórych naukowców stanowią one „tajną broń” Aloe Vera.