Czy miąższ aloesowy może ustrzec nas przed spadkiem odporności w okresie jesienno zimowym. Moje wieloletnie doświadczenie z aloesem wskazuje na to że jak najbardziej. Ważną kwestią jest fakt, że miąższ z aloesu
obfituje w ogromną ilość rzadkich ale bardzo wartościowych dla naszego
organizmu substancji. Należą do nich między innymi:
- saponiny – wywierają zarówno ściągający, jak i odkażający wpływ na
skórę.
- ligniny – dzięki nim sok Aloe Vera znakomicie przenika w głąb skóry
człowieka i to aż czterech razy szybciej w porównaniu z wodą.
- biostymulatory – substancje pełniące rolę katalizatorów przyspieszając
zarówno proces regeneracji,
jak również metabolizmu.
- cukry – jednocukry czyli monosacharydy, do których należą glukoza oraz
fruktoza , a także wielocukry czyli polisacharydy – polimannozy,
glukomannozy oraz bardzo duże ilości mukopolisacharydów.
Mukopolisacharydy to wielocukry o długim łańcuchu węglowym, które są
niezbędnym składnikiem każdej żywej komórki. Według niektórych naukowców
stanowią one „tajną broń” Aloe Vera.