Nadchodzący okres to sprawdzian naszej odporności. Spadek temperatury, wychłodzenie organizmu, brak słońca, zmęczenie i apatia to czynniki zwiększające ryzyko przeziębienia i grypy. Można jednak w znacznym stopniu to ryzyko ograniczyć. Według badań przeprowadzonych w laboratoriach w USA miąższ Aloe Vera ma właściwości zwalczające wirusy- działa m.in. na wirusy
przeziębienia i grypy. Równocześnie w dużym stopniu
zwiększa wytrzymałość systemu immunologicznego organizmu na wszelkiego
rodzaju infekcje oraz inne schorzenia. W 1985 roku Dr Jeffrey Bland z Linus Pauling Institute potwierdził, że picie miąższu z aloesu
usprawnia procesy trawienne,
łagodzi niestrawność, normalizuje
perystaltykę jelit, przeciwdziała grzybiczym infekcjom, kontroluje
szczepy bakterii trawiennych, koi stany zapalne, nadkwaśność, a co
najważniejsze nie wywołuje żadnych skutków ubocznych. Naukowcy z Królewskiego Uniwersytetu Arabii Saudyjskiej
potwierdzili, że miąższ aloesowy wspomaga obniżenie cukru we krwi u ludzi chorujących, którzy chorują na cukrzycę.