przeziębienie

Nadchodzący okres to sprawdzian naszej odporności. Spadek temperatury, wychłodzenie organizmu, brak słońca, zmęczenie i apatia to czynniki zwiększające ryzyko przeziębienia i grypy. Można jednak w znacznym stopniu to ryzyko ograniczyć. Według badań przeprowadzonych w laboratoriach w USA miąższ Aloe Vera ma właściwości zwalczające wirusy- działa m.in. na wirusy przeziębienia i grypy. Równocześnie w dużym stopniu zwiększa wytrzymałość systemu immunologicznego organizmu na wszelkiego rodzaju infekcje oraz inne schorzenia. W 1985 roku Dr Jeffrey Bland z Linus Pauling Institute potwierdził, że picie miąższu z aloesu usprawnia procesy trawienne,
łagodzi niestrawność, normalizuje perystaltykę jelit, przeciwdziała grzybiczym infekcjom, kontroluje szczepy bakterii trawiennych, koi stany zapalne, nadkwaśność, a co najważniejsze nie wywołuje żadnych skutków ubocznych. Naukowcy z Królewskiego Uniwersytetu Arabii Saudyjskiej potwierdzili, że miąższ aloesowy wspomaga obniżenie cukru we krwi u ludzi chorujących, którzy chorują na cukrzycę.