Od 1969 roku do końca lat 80-tych badano antyzapalne, antybakteryjne i
antygrzybicze zdolności pewnych składników soku z aloesu,
do których należą mukopolisacharydy, albo antrachinony. Potwierdzono,
że unicestwiają one streptokoki oraz drożdże (Candida Albicans) , jak
również ich mutacje.
Dowiedziono, że w odróżnieniu od normalnych antybiotyków nie powodują
skutków ubocznych w organizmie. W 1991 roku powstała Międzynarodowa Rada Naukowa ds. aloesu,
, której zadanie polega na inicjowaniu badań naukowych oraz udzielaniu
międzynarodowych certyfikatów czystości na produkty aloesowe. Badania ,
które przeprowadzono na przestrzeni lat 90-tych potwierdziły
wcześniejsze odkrycia, co stwierdza raport przygotowany przez Johna
Andersona w 1999 roku w czasopiśmie “Alternative Medicine 3/99”. Trudno
też pominąć fakt, że już kilkanaście lat temu dostrzeżono liczne zalety
kosmetyczne Aloe Vera. Stanowi on ważny składnik kremów
o działaniu nawilżająco-regenerującym, maseczek nawilżająco-odżywczych,
szamponów oraz odżywek do włosów, a także mydeł. Decydując się na zakup
produktów aloesowych trzeba wiedzieć, że dobre kosmetyki powinny
zawierać przynajmniej 20% składników aloesowych .