Międzynarodowa Rada Naukowa ds. aloesu

Od 1969 roku do końca lat 80-tych badano antyzapalne, antybakteryjne i antygrzybicze zdolności pewnych składników soku z aloesu, do których należą mukopolisacharydy, albo antrachinony. Potwierdzono, że unicestwiają one streptokoki oraz drożdże (Candida Albicans) , jak również ich mutacje. Dowiedziono, że w odróżnieniu od normalnych antybiotyków nie powodują skutków ubocznych w organizmie. W 1991 roku powstała Międzynarodowa Rada Naukowa ds. aloesu, , której zadanie polega na inicjowaniu badań naukowych oraz udzielaniu międzynarodowych certyfikatów czystości na produkty aloesowe. Badania ,
które przeprowadzono na przestrzeni lat 90-tych potwierdziły wcześniejsze odkrycia, co stwierdza raport przygotowany przez Johna Andersona w 1999 roku w czasopiśmie “Alternative Medicine 3/99”. Trudno też pominąć fakt, że już kilkanaście lat temu dostrzeżono liczne zalety kosmetyczne Aloe Vera. Stanowi on ważny składnik kremów o działaniu nawilżająco-regenerującym, maseczek nawilżająco-odżywczych, szamponów oraz odżywek do włosów, a także mydeł. Decydując się na zakup produktów aloesowych trzeba wiedzieć, że dobre kosmetyki powinny zawierać przynajmniej 20% składników aloesowych .