Certyfikat dla produktów aloe vera

W 1991 roku utworzono Międzynarodową Radę Naukową ds. aloesu, inicjującą badania naukowe oraz udzielającą międzynarodowych certyfikatów potwierdzających czystość oraz wysoką jakość produktów aloesowych. Badania , które przeprowadzono na przestrzeni lat 90-tych potwierdziły powyższe odkrycia, co stwierdza raport przygotowany w 1999 roku przez Johna Andersona w czasopiśmie “Alternative Medicine 3/99”. Trudno też pominąć fakt, że już kilkanaście lat temu doceniono ogromne walory kosmetyczne aloesu.
Jest on ważnym komponentem kremów nawilżająco-regenerujących, maseczek , które działają zarówno nawilżająco, jak i odżywczo, mydeł, szamponów i odżywek do włosów. Warto jednak wiedzieć, że dobre kosmetyki powinny zawierać przynajmniej 20% miąższu aloesowego. Wcześniejsze badania dowiodły jego niezwykłych właściwości zdrowotnych. Przede wszystkim skupiono się na analizie najbardziej obiecującej odmiany tej rośliny – aloesu pospolitego , który hodowany jest w Stanach Zjednoczonych czyli Aloe Vera lub inaczej Aloe Barbadensis.